Masterclass Sam Drukker

Sam Drukker bespreekt het door mij meegebrachte zelfportret. foto: Annette Roetgerink
Sam Drukker bespreekt het door mij meegebrachte zelfportret. foto: Annette Roetgerink

Vorig weekend, van vrijdagavond 25 t/m zondagmiddag 27 oktober heb ik een masterclass portretschilderen gevolgd bij Sam Drukker. Op vrijdagavond werd naar aanleiding van door Sam Drukker meegebracht beeldmateriaal historisch werk besproken en geanalyseerd. In de tweede helft van de avond werd eigen werk van de deelnemers besproken. Op zaterdag en zondag gingen wij vervolgens zelf aan de slag, waarbij duidelijk werd, dat iedere deelnemer uit zijn of haar comfortzone werd gehaald om iets geheel nieuws te proberen. Voor mij bood de uitgebreide en zeer zinvolle analyse van historisch en eigen werk enorme eye openers, en was het experiment met een nieuwe manier van schilderen zowel een confrontatie als een opening naar meer en beter werk. De simpele methode van het gebruik van een kijkraampje bestaande uit twee haakse stukken karton (een door midden geknipte passe-partout) blijkt zeer effectief in het bepalen van een compositie. Meer aandacht voor toon en kleurcontrast een verrijking van het palet.